Dup Darie

Dup Darie, geboren in Zlatna te Roemenie (1959), is vooral bekend voor zijn ongebruikelijke en expressieve materiaalkeuze. Kenmerkend zijn de terugkomende verminkingen en angstaanjagendheid in zijn beeldhouwwerk. Zijn werk is altijd verrassend qua inspiratie, materiaal, formaat, compositie en manier van afwerking. Hij gebruikt materialen als brons, staal, steen, ijzer, aluminium, hout. Een droomtheater zoals de kunstenaar het voor zich ziet, met de beeldhouwwerken als het spel. Vaak heeft het werk een sterke symbolische betekenis, een combinatie tussen figuratief en abstract. Het leven, vrijheid en de natuur zijn vaak zijn inspiratiebronnen. Deze inspiratie tezamen met de materiaalkeuze vormen een bijzonder en herkenbaar geheel wat staat voor de visie van de kunstenaar.

Na diverse prijzen en opleidingen is de kunstenaar naast zijn werk als beeldhouwer ook het hoofd van de kunstacademie geworden. Deze functie heeft hij 12 jaar gedragen, mede mogelijk gemaakt door zijn aanzien als kunstenaar en vakman binnen Roemenië.

Dup behoort tot oudere generatie bekende beeldhouwers waaraan veel wordt gerefereerd. In de jaren tachtig maakte Dup zijn intrede in Boekarest met “de geamputeerde stap”, een voet die staat voor beweging en een stap vooruit maar amputatie staat gelijk aan stilstand. Met zijn krachtige instinct voor vorm, bijzondere taferelen, materiaalkeuze en afwerking heeft Dup zich kunnen onderscheiden door de jaren heen. In zijn beginjaren werkte hij vooral binnen het genre classicisme met een morele tint. Door de jaren heen is hij meer gaan experimenteren met het integreren van nieuwe materialen en technieken. Classicisme bindt in de eerste plaats zijn fascinatie voor het menselijk lichaam, dit is een blijvend element in zijn werk. De kunstenaar en zijn werken hebben de tand des tijds doorstaan. Dup is nog altijd zeer gewaardeerd, betrokken bij de universiteit voor advies en begeleiding van talenten. De laatste jaren heeft hij zich vooral op monumentaal (groot) werk gericht.

MEER VAN DEZE KUNSTENAAR