Nieuwsbrief ontvangen?

Beyond our Walls #2: Artëm Dembski

In ‘Beyond our Walls’ tonen we je de plekken waar kunstwerken hun forever home vinden. In deze serie nemen we een kijkje bij Artëm Dembski (28). Hij woont op Strijp-S, pal naast de gallery. 

Artëm Dembski: “Toen ik hier een jaar geleden naartoe verhuisde, liep ik regelmatig voorbij de gallery. Op een dag besloot ik toch naar binnen te stappen om te kijken wat zich hier ‘schuil’ hield. Ik kreeg een warm welkom en werd rondgeleid door de gallery. Ik heb altijd al interesse in kunst gehad, maar ik weet er eigenlijk veel te weinig vanaf. Gelukkig was dat geen probleem: ik werd al snel op mijn gemak gesteld en kon alles vragen.”

Verrassende kleuren

“Roy is net als ik een jonge gast, en ik kwam er al snel achter dat we daardoor een fijne klik hadden. Maar uiteindelijk was het toch zijn moeder waar ik mijn eerste kunstwerk bij kocht. Het werd dit portret van Igor Tishin. De kleuren en expressiviteit trokken mij meteen aan. Zoals je ziet, is mijn interieur vrij rustig met neutrale kleuren. Dit schilderij is dan ook echt een blikvanger geworden in de woonkamer. Het verveelt nooit; de aanblik verandert bij elk seizoen en op ieder moment. Ik woon op de 20e verdieping en geniet van grote raampartijen. Ik kan de zonsondergang zien en de kleuren die dan op het doek spelen, zijn steeds verrassend anders.”

Mysterieus portret

“Ik vroeg aan Roy wie de geportretteerde was. Roy weet heel veel, maar dit moest hij toch even navragen bij de kunstenaar zelf. Wat bleek? Igor kon het zich niet meer herinneren. Het blijft voor ons dus een mysterie wie er op het doek vereeuwigd is, maar dat maakt het voor mij juist bijzonder. Je kunt er zelf je interpretatie op loslaten. Zo merkte mijn vriendin eens op dat ze een gelijkenis ziet met Johnny Depp”, vertelt Artëm lachend.

Boeiende conversaties

“Het schilderij brengt in ieder geval genoeg leven in de brouwerij. Er wordt regelmatig over gesproken, bijvoorbeeld als we visite krijgen. Vrienden zijn nieuwsgierig en willen meer weten. Wie het gemaakt heeft, waar het vandaan komt, wat ik er zo fascinerend aan vind, etc. Het levert vaak interessante gesprekken op. Toch bijzonder wat een kunstwerk in huis teweeg kan brengen.”

Vragen?

Neem contact op