De mannelijke identiteit – Expositie Mikhail Gulin

Nog een klein weekje en dan is het weer zover, de volgende opening bij COVA Art Gallery. Deze keer de expositie van Mikhail Gulin – 100% Masculine, voor degene die lid zijn van de nieuwsbrief of een kaart in de brievenbus hebben gekregen niks nieuws natuurlijk. Maar hoezo een expositie die gaat over mannelijkheid? Waarom is dit een onderwerp dat we aan willen snijden? Waarom interesseert de kunstenaar zich hiervoor? De expositie geeft een blik van de kunstenaar op mannelijkheid. Hij communiceert zijn visie door middel van hedendaagse schilderijen.

Mikhail Gulin en de mannelijke identiteit

De gekheid van onze massacultuur interesseert Mikhail als een fenomeen, een soort van materiaal wat is te gebruiken. Patronen uit tijdschriften, televisie en internet zijn te herkennen en worden opzettelijk gebruikt in een andere context waar de beelden een totaal andere mening krijgen. Dit geldt ook voor standpunten en andere aspecten van het hedendaagse leven. Tijdens het analyseren van de werkelijkheid probeert de artiest de focus te leggen op stereotypen en fobieën van moderne mensen. Mannelijkheid is hier een mooi voorbeeld van. Wat is mannelijkheid? Vraag het 100 verschillende mannen of vrouwen en je krijgt 100 verschillende antwoorden. Als je kijkt naar het verleden en mensen vraagt wat historisch gezien mannelijkheid is, zullen de antwoorden meer één lijn hebben. Stoer, sterk, jagers, beschermers, bebaard en dominant. Als je kijkt naar de huidige tijd zijn er nog altijd elementen die lijken op hetgeen wat mannelijkheid ooit is geweest. Mannen willen nog steeds stoer en sterk zijn, maar is dit nog steeds wat er van mannen verwacht wordt? Veranderd mannelijkheid in de tijd? En is mannelijkheid nog wel meer dan bier drinken met vrienden? Het lijkt er in ieder geval op dat sommige vrouwen, in ieder geval net zo mannelijk als niet mannelijker zijn dan een hoop mannen afgaande op diverse eigenschappen.

Crisis?

Bestaat mannelijkheid nog in de 21e eeuw? Wij denken van wel, we laten graag deze discussie op gang komen tijdens de openingsavond van de expositie 100% Masculine van Mikhail Gulin. Er zijn nog wat leuke feitjes met betrekking tot het mannelijke geslacht. Mannen plegen 4x vaker zelfmoord dan vrouwen, gevangenen bestaan voor 95% uit mannen, 80% van de daklozen is man. Zo zullen er vast nog meer voorbeelden zijn. Is dit aan bepaalde mannelijke kenmerken te koppelen? Iedereen is van harte welkom om langs te komen bij de expositie van Mikhail Gulin – 100% Masculine.