Dutch Design Week – Kunst van Maxim Wakultschik

Dutch Design Week – Kunst van Maxim Wakultschik. Tijdens de Dutch Design Week presenteert COVA Art Gallery de nieuwe expositie van Maxim Wakultschik, “In and out of Focus”. Deze keer zal de expositie niet plaatsvinden bij COVA Art Gallery maar hebben we een speciale derde locatie gevonden, het iconische W. van der Schoot pand / Het Archief op de Kleine Berg 45. We zijn van 20 tot en met 28 oktober aanwezig met uitzondering van maandag 21 oktober.

Wakultschik fragmenteert het mensenlijke gezicht actief en daagt kijkers uit om na te denken over hoe het samenspel van kleur, ruimte en vorm een compleet beeld weergeven. Bovendien zorgt de manipulatie van formele elementen er voor dat er vervorming ontstaat van de vertrouwde manier van kijken en misschien wel een alternatieve realiteit.Naast elkaar focussen de optische en geometrische portretten zich op het principe van deconstructie, een fascinatie die begon in de eerste serie van Wakultschik en zich gedurende zijn carrière heeft ontwikkeld. De nieuwe kunstwerken van Wakultschik dagen de eerder verworven oordelen over de traditionele schilderkunst uit door het analoog weergeven van het bekende onderwerp, het portret. Deze hybride methode van schilderkunst en beeldhouwkunst is zijn samenstelling en materiaalgebruik een heroverweging van de manier van denken over het medium en zijn relatie tot optische illusie.

Een ander perspectief

Wakultschik gebruikt zijn illusionaire werken om niet alleen zorgvuldig te controleren wat de kijkers zien, maar ook hoe ze het zien. Hij gebruikt zijn kunst als medium om het perspectief van de kijker te beheersen en te veranderen.  De opbouw van ruimte en kleur nodigt de kijkers uit om de kunstwerken als driedimensionaal te ervaren, het volledige beeld kan alleen van een afstand worden waargenomen waardoor de bezoekers zich overeenkomstig positioneren om het gehele plaatje te zien. Wakultschik manipuleert daarom de formele elementen van de schilderijen om zijn optische illusie vorm te geven, maar ook de kijkers zelf.

In “In and out of Focus” gaan de series met elkaar in dialoog door hun elementen en materiaal te vergelijken en te contrasteren met het individualisme van de kunstwerken zelf. Het afdrijven van in- en uit focus tussen het materiaal en de afbeelding is de kern van de kunstwerken van Wakultschik. Elk individu wordt gereduceerd tot een aantal houten blokken of stokjes bij nadere inspectie. Door manipulatie van kleur, ruimte en materiaal creëert Wakultschik een nieuw perspectief voor de kijker.