Expositie Otgonbayar Ershuu: “ZURAG”

Opening expositie Otgonbayar Ershuu: “ZURAG”

Vrijdag 25 mei is de expositie van Otgonbayar Ershuu getitelt “ZURAG” geopend bij COVA Art Gallery in Eindhoven. De expositie “ZURAG” was erg druk bezocht en een succes. Zijn Excellentie, Dhr. Od Och, Ambassadeur van Mongolië was aanwezig op deze speciale avond.

OTGO is de op dit moment de belangrijkste hedendaagse schilder uit Mongolië. Zijn kunst betovert de bezoeker door het unieke gemak en frisse uitstraling van zijn schilderijen. We zien mensen en dieren in de vaak brede ruimten van zijn schilderijen die opgevuld worden met klein opgezette lagen. Een bijna ondoordringbaar web laat zich zien op het doek; struikgewas van figuratie en picturale ruimte die de toeschouwer uitnodigt om het schilderij in detail te bestuderen. Het oog kan nauwelijks alles vastleggen wat ontdekt kan worden en steeds leiden nieuwe scènes het oog over het doek. De levendige kleuren en afstand maken de kunstwerken in een oogopslag abstract, waarbij je uiteindelijk in het eindeloze organische geheel wordt gezogen van felgekleurde mensen en dieren, golvend als het deinende gras van de eindeloze Mongoolse vlakte.

“ZURAG”

COVA Art Gallery presenteert tot 6 juli de nieuwste kunstwerken van de Mongoolse kunstenaar Otgonbayar Erhuu “OTGO” in een exclusieve solotentoonstelling getiteld “ZURAG”. Dit Mongoolse woord betekent beeld, schilderij, afbeelding, tekening en foto. Kortom, het is de gehele diversiteit van expressie. Zijn opvallende manier van werken komt voort uit verschillende boeddhistische en traditionele Mongoolse technieken en invloeden.

Otgonbayar ErshuuOtgonbayar Ershuu

OTGONBAYAR ERSHUU

OTGO werd geboren in 1981 in Ulaanbaatar, Mongolië. Hij studeerde traditionele Mongoolse schilderkunst in Ulaanbaatar (1996-1998). Na zijn studie werd hij schilder en restaurator. Op verschillende reizen heeft hij historische locaties in Mongolië onderzocht. In de boeddhistisch-lamaïstische kloosters bestudeerde hij verschillende technieken en de iconografie van miniatuurschilderkunst evenals hun spirituele achtergrond (1998-2004). Van 2007-2010 studeerde hij aan het Instituut voor Kunst in Context aan de Universiteit van de Kunsten Berlijn, die hij voltooide met de Master of Arts. Na zijn studie opende OTGO in 2010 het Culturele Centrum van Mongolië in Berlijn.

Wonend in Berlijn sinds 2005 en werkend zowel in Berlijn als Ulaanbaatar heeft er niet alleen toe geleid dat OTGO consequent de kunst van zijn Mongoolse thuisland naar het heden geleid. Hij is een culturele ambassadeur van zijn volk in de wereld geworden. Hij belichaamt een jonge, wereldwijde generatie die de regionale tradities respecteert, maar internationaal opereert. De combinatie van oosterse en westerse tradities op een zorgvuldige manier samengevoegd zorgt dat de kunst een onderdeel is van de globalisering.

Exhibition Otgonbayar Ershuu ZURAGExpositie Otgonbayar Ershuu ZURAG

Voor zijn werk ontving OTGO verschillende prijzen en onderscheidingen, waaronder de gouden medaille “Kennis” van het culturele paleis van de Mongoolse kinderinstelling in 1996 en het “beste Mongoolse nationale talent” door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van Mongolië in 2004. In 2015 ontving OTGO de “GRAND” PRIX “van de Internationale Biënnale voor Schilderkunst, Chisinau, Moldavië. OTGO exposeerde zijn kunstwerken in Japan, Zweden, Frankrijk, Nederland, India, Tsjechië, Zwitserland, Moldavië, Polen, Roemenië, Rusland, Duitsland en Mongolië. Zijn werken bevinden zich in verschillende musea, instellingen en privécollecties.