Eric Haacht

Eric Haacht is een autodidact kunstenaar met een duidelijke voorkeur voor het schilderen van portretten. Gevestigd in een afgelegen deel van het Verenigd Koninkrijk is hij begonnen met het schilderen van portretten in 2011. Waar hij in de 80’er jaren geboren is werd hij in eerste instantie beïnvloed door de rijke graffiti cultuur in Bristol. Van zijn interesse in graffiti kwam hij ook in aanraking met street art en begon hij zich steeds meer te interesseren en verdiepen in portretschilderen. De ontdekking van Francis Bacon, een van de bekendste expressionistische kunstschilders heeft hem sterk geïnspireerd en beïnvloed om deze stap te zetten in zijn carrière. Nadat hij serieuzer ging werken en steeds succesvoller ging verkopen is hij zich steeds meer gaan openstellen voor het publiek. In zijn 20’er jaren begint schilderen de beste manier te worden om zichzelf te uiten. In eerste instantie heeft hij zich vooral gefocust om een online focus, fanbase, identiteit en repertoire op te zetten wat als springplank dient om succesvol de internationale kunst en galeriemarkt te betreden.

Eric Haacht is in zijn leven altijd gefascineerd geweest over het onderwerp ‘de realiteit’. In zijn onderzoek hiernaar en de achtergrond en gedrag van materie en energie heeft hij de thematiek rondom zijn portretten hierop toegelegd. Door de innerlijke persoon, de energie en aard van de persoon te proberen te vangen wordt zijn werk gezien als een momentopname van een persoon op doek. Als een snapshot wordt een moment bevroren waarna kleur, energie, dynamiek en toch ook een beetje structuur een plek krijgen in het portret. Deze momentopname gaat verder dan alleen de uiterlijke vertoning van iemand. In deze zin schildert Eric altijd op de lijn van abstractie en figuratie, wat tot een zinderend dynamisch en kleurrijk tafereel leidt.

De portretten van Eric Haacht zijn vaak één beweging verwijderd van structuur.

Een pakkende uitleg is dan ook dat de portretten van Eric vaak één beweging verwijderd zijn van vervorming en verduistering van het portret. De interesse in de dimensie en tijd en het concept hiervan is oneindig toepasbaar en verwerkbaar in de dynamische manier van het vastleggen van persoon en moment. Tezamen met het verlangen om zijn gevoel te tonen en te laten zien dat de energie van een persoon te vangen is op het doek beloofd dit veel goeds en prachtige werken van deze Britse kunstenaar.

We zijn trots dat we de tweede solo expositie van Eric Haacht mogen organiseren. Kijk hier voor meer details over de expositie en hier voor een mooi repertoire van zijn werk.