Nieuwsbrief ontvangen?

Eric Haacht

Eric Haacht is een autodidactische kunstenaar met een duidelijke voorkeur voor het schilderen van portretten, waarmee hij – gevestigd in een afgelegen deel van het Verenigd Koninkrijk – in 2011 begon. Geboren in de jaren tachtig werd Haacht initieel beïnvloed door de rijke graffiticultuur in Bristol. Vanuit zijn interesse in deze kunstvorm kwam de kunstenaar in aanraking met street art. Haacht begon zich steeds meer te interesseren en verdiepen in portretschilderen, onder meer door de ontdekking van Francis Bacon, één van de bekendste expressionistische kunstschilders uit de twintigste eeuw.

Nadat Haacht professioneler ging werken en steeds succesvoller ging verkopen, is hij zich in toenemende mate gaan openstellen voor het publiek. Vanaf zijn twintigste levensjaar begint de schilderkunst de beste manier te worden om zichzelf te uiten. In eerste instantie richtte Haacht zich vooral op het opbouwen van een online focus, fanbase, identiteit en repertoire, welke als springplank dienen om de internationale kunst- en galeriemarkt succesvol te betreden.

Eric Haacht is in zijn leven altijd gefascineerd geweest door het onderwerp ‘realiteit’. In zijn onderzoek naar dit thema, alsook naar de achtergrond en het gedrag van materie en energie, legt hij de thematiek rondom zijn portretten hierop toe. Doordat Haacht probeert de innerlijke persoon, diens energie en aard te vangen in zijn werk, zijn deze portretten ware momentopnamen van een persoon op doek. Als een snapshot wordt een moment bevroren, waarna kleur, energie, dynamiek en een beetje structuur een plek krijgen in het portret. Deze momentopname gaat verder dan alleen de uiterlijke vertoning van de individu. In dit opzicht schildert Eric altijd op de lijn van abstractie en figuratie, wat tot een zinderend, dynamisch en kleurrijk tafereel leidt.

De portretten van Eric Haacht zijn vaak één beweging verwijderd van structuur

De portretten van Eric Haacht zijn vaak één beweging verwijderd van structuur. Een pakkende uitleg is dan ook dat zijn portretten vaak één beweging verwijderd zijn van vervorming en verduistering. Zijn interesse in dimensie en tijd, en het concept hiervan, is oneindig toepasbaar en verwerkbaar in de dynamische manier van het vastleggen van persoon en moment. Tezamen met het verlangen om zijn gevoel te tonen en te laten zien dat de energie van een persoon te vangen is op het doek, belooft dit veel goeds en leidt het tot prachtige werken van deze Britse kunstenaar.

We zijn trots dat we de tweede solo-expositie van Eric Haacht mochten organiseren. Kijk hier voor meer details over de expositie en hier voor een mooie indruk van zijn repertoire.

Andere artiesten

Vragen?

Neem contact op