Ershuu Otgonbayar – OTGO

De meest bekende Mongoolse kunstenaar van dit moment – Ershuu Otgonbayar “OTGO”

Ershuu Otgonbayar, ook bekend onder zijn artiestennaam “OTGO”, werd op 18 januari 1981 geboren aan de rand van Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Het uitgestrekte land is ongeveer vijf keer groter dan Duitsland, en bestaat grotendeels uit steppes en woestijnen. Met haar circa drie miljoen inwoners is Mongolië zeer dunbevolkt, en kent het een rijke cultuur van nomadische stammen die er sinds duizenden jaren wonen.

Als zesde zoon van Ershuu en met zeven broers en zussen groeide Otgonbayar op een in arbeidersfamilie, toen al op jonge leeftijd duidelijk werd dat hij beschikte over een bijzonder artistiek talent.

In de jaren negentig studeerde Ershuu aan de universiteit van de kunsten in Ulaanbaatar. Hierna wijdde hij zes jaar aan zelfstudie om de traditionele Mongoolse miniatuurschilderkunst eigen te maken en te perfectioneren. Ook werkte hij in deze tijd als restaurator. Om dieper te graven in de bijzondere Mongoolse cultuur, geschiedenis en kunsttechnieken reisde Ershuu Otgonbayar gedurende twee jaar te voet en te paard, maar ook per schip en vliegtuig, als nomade door Mongolië. Tijdens deze reis heeft Ershuu de meest afgelegen plaatsen, dorpen en kloosters bezocht, en heeft hij vele bijzondere mensen en leraren ontmoet die de liefde voor zijn voorouders en religie mede hebben gevormd.

Spirituele reis

Otgo verwierf de technieken van de Mongoolse miniatuurschilderkunst, alsook kennis omtrent diens iconografie en spirituele achtergrond, in de boeddhistisch-lamaïstische kloosters die hij tijdens zijn reis bezocht. De traditionele relatie tussen leraar en leerling stond hierbij centraal. Op deze manier werd Otgo meester in de thangka-schilderkunst, wat voor hem tot op heden een meer filosofische dan ambachtelijke oefening is. Een thangka is een rolschildering in het tantrisch boeddhisme, en wordt tentoongesteld in tempels, altaren en tijdens processies, waar het wordt gedragen als een voorwerp van meditatie.

Het werk van Ershuu Otgonbayar kenmerkt zich door wildernis, natuurlijke motieven, gelaagdheid, verscheidenheid aan structuren en kleurgebruik. Een krioelende massa figuren is verweven in een dichte compositie, bestaande uit een opeenstapeling van lagen en kleurtraceringen. Het overschrijden van grenzen vormt een waardige exercitie. Elke stap kan een mislukking betekenen, of een kans om door te gaan naar een nieuwe horizon met dito inzichten. Dit geldt voor zowel de kunstenaar als observator. Kijkend naar het werk van Otgo staan we voor doeken die landschappen worden. Onbekende, doch vertrouwde werelden openen zich voor onze ogen. Een wildernis zonder horizon waarin het mysterieuze leven zich voltrekt.

Prachtige schilderijen

Van een afstand doet het werk van Ershuu Otgonbayar denken aan een verrassende samenloop van informele structuren. Bij nadere beschouwing is het oppervlak een grafische vervlechting van komische figuraties, zoals mensen en dieren, welke allen baden in onschuld en heilige plechtigheid. Wat we zien is meerlagig: een geslaagde stapeling van abstracte kleurgradaties en een figuratieve massa aan de oppervlakte, gekenmerkt door een netwerk van dieren en menselijke wezens. Abstractie en figuratie voegen niet samen, maar ontwikkelen afzonderlijk. Een bijzonder tafereel om te aanschouwen.

 

Recente exposities

  • “ZURAG” – Gallery AB43 Contemporary – Zurich, Zwitzerland – 2018
  •  Artists of the gallery –  Gallery Peter Zimmermann – Mannheim, Duitsland – 2018
  • Studio visit former president Mongolia – Otgo studio – Berlin, Duitsland – 2017
  • Best of 2017 – Mongolian National Museum – Ulaanbaatar, Mongolië – 2017
  • Nature Transfigured – Museum Baruther Glashutte, Glashutte, Duitsland – 2017

 

Recente beursdeelname

  • Abu Dhabi ART – 2017
  • Kunst Zurich – 2017

Werk van Ershuu Otgonbayar – OTGO