Ershuu Otgonbayar – OTGO

De meest bekende Mongoolse kunstenaar van dit moment – Ershuu Otgonbayar “OTGO”

Ershuu Otgonbayar, ook bekend onder zijn artiestennaam “OTGO”, werd geboren op 18 januari 1981 aan de rand van Ulaanbataars, de hoofstad van Mongolië. Hij was de zesde zoon van Ershuu en groeide op in een arbeidersfamilie. Een land van steppes en woestijn wel vijf keer groter dan Duitsland, het is een dun bevolkt land met ongeveer 3 miljoen inwoners. Diverse nomadenstammen hebben er duizenden jaren gewoond.

Otgo groeide op met zeven broers en zussen en op jonge leeftijd werd al duidelijk dat hij beschikte over een bijzonder artistiek talent. In de jaren 19 studeerde hij aan de universiteit van de kunsten in Ulaanbaatar. Hierna wijdde hij zes jaar aan zelfstudie om de traditionele Mongoolse miniaturen te perfectioneren. Ook werkte hij in deze tijd als restaurator. Om dieper te graven in de bijzondere cultuur en technieken reisde Erchuu Otgonbayar 2 jaar als een nomade door Mongolië. te voet en te paard, maar ook per schip en per vliegtuig om op de meest afgelegen plaatsen dorpen en kloosters te bezoeken. Een reis met vele bijzondere mensen en leraren, deze tijd heeft de liefde voor zijn voorouders en religie gevormd.

Spirituele reis

Otgo verwierf de technieken, de iconografie en kennis van de spirituele achtergrond van Mongoolse miniatuurschilderkunst in de boeddhistisch-lamistische kloosters in de traditionele relatie leraar-leerling. Op deze manier werd hij meester in de Thangka-schilderkunst, wat voor Otgo tot op heden meer een filosofie dan handwerk is. Een Thangka is een rolschildering in het tantrische boeddhisme die tentoon wordt gesteld in tempels, altaren en processies waar het wordt gedragen als een voorwerp van meditatie.

Het werk van Ershuu Otgonbayar kenmerkt zich door wildernis, natuur, vele lagen, structuren en kleur. Een krioelende massa figuren is verweven in een laag van dichte structuur en meerdere lagen en sporen van kleur. Het overschrijden van grenzen. Elke stap kan een mislukking betekenen of een kans om door te gaan naar een nieuwe horizon en nieuwe inzichten. Dit geldt zowel voor de kunstenaar als voor de observator. Kijkend naar het werk van Otgo staan we voor doeken die landschappen worden. Onbekende en toch bekende werelden openen zich voor onze ogen. Een wildernis zonder horizon waarin het mysterieuze leven zich afspeelt.

Prachtige schilderijen

Van een afstand doet het werk van Ershuu Otgonbayar denken aan een verrassende samenloop van informele structuren. Bij nadere beschouwing is het oppervlak een grafische verweving van komische figuraties zoals mensen en dieren. Allen badend in onschuld en heilige plechtigheid. Wat we zien is meerlagig, een geslaagde stapeling van abstracte kleurgradaties en een massa aan de oppervlakte kenmerkend door een netwerk van dieren en menselijke wezens. Abstractie en figuratie voegen niet samen, maar ontwikkelen afzonderlijk. Een bijzonder tafereel om te aanschouwen.

 

Recente exposities

  • “ZURAG” – Gallery AB43 Contemporary – Zurich, Zwitzerland – 2018
  •  Artists of the gallery –  Gallery Peter Zimmermann – Mannheim, Duitsland – 2018
  • Studio visit former president Mongolia – Otgo studio – Berlin, Duitsland – 2017
  • Best of 2017 – Mongolian National Museum – Ulaanbaatar, Mongolië – 2017
  • Nature Transfigured – Museum Baruther Glashutte, Glashutte, Duitsland – 2017

 

Recente beursdeelname

  • Abu Dhabi ART – 2017
  • Kunst Zurich – 2017

Werk van Ershuu Otgonbayar – OTGO