Hiro Ando

Hiro Ando – Japanse Neo-Pop

Hiro Ando, geboren in 1973 te Shikoku, een eiland in Japan. Na het afstuderen aan de universiteit Tama Art in Tokio in 1995 is Hiro Ando begonnen als illustrator. In de loop der jaren heeft hij met verschillende media gewerkt zoals olieverf op linnen, digitale kunst en videokunst. Tegenwoordig zijn vooral zijn sculpturen bekend.

De kunst van Hiro Ando is altijd erg herkenbaar geweest met een aantal steeds wederkerende thema’s. Vooral gefocust rondom de Japanse cultuur en Japanse straatcultuur. De donkere stedelijke landschappen contrasteren met de rode vissen die over het beeld worden verspreid. De mix van deze onderwerpen zorgt dat het doek zowel dynamisch als gewelddadig overkomt, maar geeft ook een vreemd gevoel van eeuwigheid vanwege de vissen die doen denken aan oude Japanse schilderijen en aquarellen.

Een ontmoeting tussen traditie en hedendaagse cultuur

De laatste jaren staat beeldhouwkunst op de eerste plaats. De reeks sculpturen die zijn gemaakt zijn allen geïnspireerd op de Japanse popcultuur. De kat, een van de belangrijkste onderwerpen is in Japan een bekende geluksbrenger. Dit is vaak te zien in de vorm van Maneki-Neko. In een verscheidenheid van Japanse figuren verwerkt hij diverse Japanse onderwerpen zoals de Samurai of de Sumo. Hij vertaalt dit thema op een zeer moderne en aansprekende manier. De glanzende en gladde materialen, de felle kleuren en de mooie vormen brengen ons naar de wereld van Manga waarin de generatie van Hiro Ando is opgegroeid. De kunst van Hiro Ando is een kruising tussen het Meiji-tijdperk van culturele tradities en de Manga van zijn eigen tijd. Het is het traditionele Japan wat door jonge ogen wordt bekeken. Hiro Ando is een van de bekendste Janapse Pop Art artiesten van zijn generatie.

In 2005 heeft Hiro Ando samen met Saori Nakamishi Studio “CrazyNoodles” opgericht. Deze studio focust zich op het managen en het promoten van andere jonge neo pop artiesten in Japan. Allen maken ze gebruik van Japanse culturele elementen in hun kunstwerken. Vandaag de dag zijn er ongeveer 10 artiesten vertegenwoordigd binnen deze studio.

Recente exposities

Museum of Israel – Galerie Jacob Paulett – Tel Aviv – 2017

“Contemporary Art: Next Stop” – ARTION Galleries – Athens – 2018

“Contemporary Art: Next Stop” – ARTION Galleries – St. Paul de Vence – 2018
“CrazyColors” by CrazyNoodles – Galerie Jacob Paulett – Paris 2017

Recente beursdeelname

Palm Beach Modern + Contemporary – ZK Gallery – 2019
Context Art Miami 2018 – ZK Gallery – 2018
Texas Contemporary 2018 – ZK Gallery – 2018

Werk van Hiro Ando