Nieuwsbrief ontvangen?

Igor Tishin

De Wit-Russische identiteit – Igor Tishin

Wit-Rusland is de bakermat van de Russische avant-garde in het begin van de twintigste eeuw. Het toenmalige artistieke klimaat aldaar bracht kunstenaars voort als Chagall, Malevich, Zadkine en Soutine. Op dit moment is Wit-Rusland de laatste dictatuur van Europa, en viert het socialistisch realisme − lange tijd na de val van de Berlijnse Muur − nog steeds hoogtij. De ontwikkeling van de avant-garde en de aanwezigheid van het socialistisch realisme houden verband met het Wit-Russische volkskarakter. Igor Tishin, één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de hedendaagse Wit-Russische schilderkunst, tracht dit aanschouwelijk te maken. Zijn werk is één groot onderzoek naar de Wit-Russische identiteit.

Eén van de beste schilders van dit moment

Al schilderend verkent Tishin het collectieve bewustzijn van zijn volk. Hier maakt Chagall nog altijd zijn buitelingen, kleurt de negentiende-eeuwse, naïeve folklore het leven, maar dolen ook de Sovjet-dogma’s nog rond. In veel van Tishins schilderijen zijn hoofden te zien, omringd door geassocieerde kleuren, prikkelende teksten van Oscar Wilde en metaforen voor de Wit-Russische geest. Tishin becommentarieert, associeert en provoceert, en doorbreekt roekeloos zijn eigen stijlvormen. Als een waar verfdier vecht hij voor het behoud van zijn dromen en het oorspronkelijke culturele geweten van zijn volk.

Tishin werd in 1958 geboren in Vasilpolye in het huidige Wit-Rusland, en studeerde in 1983 af aan de Wit-Russische Staatsacademie voor Theater en Schone Kunsten te Minsk. Tussen 1986 en 1991 doceerde hij aan de Kunstacademie in Minsk. Sinds 1992 heeft Tishin geëxposeerd in onder meer Birmingham, Eaton, Moskou, Berlijn, Minsk, Genève en Brussel.

CV

Recente exposities

“Con-junction” – Expocenter Yenisey – Siberia – 2018
“Les similaire et dissemblage”
– Frederic Storme Gallery – Lille, France – 2018
“Portraits” 
– Frederic Storme Gallery – Lille, France – 2018
“What is te be done” – The museum Center “Peace Square” – Krasnoyarks, Siberia – 2017
“Passe-Par-Tout” – COVA Art Gallery – Eindhoven, Nederland – 2017
“Untitled” – Borey Art Center – Borey, Rusland – 2017
“You can be free” – Museum of Modern Art – Minsk, Rusland – 2016

Recente beursdeelname

Start Art Fair – Saatchi Gallery – Londen, Groot-Brittanië – 2017
Art the Hague
 – 2015
OFF Art Fair Brussel – 2014

Andere artiesten

Vragen?

Neem contact op