Igor Tishin

De Wit-Russische identiteit – Igor Tishin

Wit-Rusland is de bakermat van de Russische avant-garde in het begin van de twintigste eeuw. Het toenmalige artistieke klimaat aldaar bracht kunstenaars voort als Chagall, Malevich, Zadkine en Soutine. Op dit moment is Wit-Rusland de laatste dictatuur van Europa. Na een lange tijd na de val van de Berlijnse muur viert het sociaal-realisme nog steeds hoogtij. Beide ontwikkelingen hebben te maken met het Wit-Russische volkskarakter. Igor Tishin, één van de belangrijkste representanten van de hedendaagse Wit-Russische schilderkunst, tracht dit aanschouwelijk te maken. Zijn werk is één groot onderzoek naar de Wit-Russische identiteit.

Een van de beste schilders van dit moment

Al schilderend verkent hij het collectieve bewustzijn van zijn volk, waar Chagall nog altijd zijn buitelingen maakt, waar de negentiende-eeuwse, naïeve folklore het leven kleurt, maar waar ook de sovjet-dogma’s nog ronddolen. In veel van Tishins schilderijen zijn hoofden te zien. Ze worden omringd door geassocieerde kleuren, prikkelende teksten van Oscar Wilde en metaforen voor de grillige Wit-Russische geest. Tishin becommentarieert, associeert en provoceert, doorbreekt roekeloos zijn eigen stijlvormen en vecht als een verfdier voor het behoud van zijn dromen en het oorspronkelijke culturele geweten van zijn volk.

Tishin werd in 1958 geboren in Vasilpolye in Wit-Rusland. Studeerde in 1983 af aan de Wit-Russische Staatsacademie voor Theater en Schone Kunsten te Minsk en doceerde van 1986 tot 1991 aan de Kunstacademie in Minsk. Sinds 1992 exposeerde hij in o.a. Minsk, Birmingham, Eaton, Moskou, Berlijn, Geneve en Brussel.

Recente exposities

“Con-junction” – Expocenter Yenisey – Siberia – 2018
“Les similaire et dissemblage”
– Frederic Storm Gallery – Lille, France – 2018
“Portraits” 
– Frederic Storme Gallery – Lille, France – 2018
“What is te be done” – The museum Center “Peace Square” – Krasnoyarks, Siberia – 2017
“Passe-Par-Tout” – COVA Art Gallery – Eindhoven, Nederland – 2017
“Untitled” – Borey Art Center – Borey, Rusland – 2017
“You can be free” – Museum of Modern Art – Minsk, Rusland – 2016

 

Recente beursdeelname

Start Art Fair – Saatchi Gallery – Londen, Groot-Brittanië – 2017
Art the Hague
 – 2015
OFF Art Fair Brussel – 2014

 

Werk van Igor Tishin