Konstantin Benkovich

Concept in staaldraad – ijzersterk werk van Konstantin Benkovich

De jonge en vernieuwende kunstenaar Konstantin Benkovich is in 1981 geboren in een dorp nabij Sint-Petersburg. In deze tweede stad van Rusland studeerde hij aan de Stieglitz State Academy of Art and Design, alwaar hij aan de faculteit van Monumentale en Decoratieve Kunsten in 2007 afstudeerde met als hoofdvak Artistieke Metaalbewerking.

Benkovich daagt met zijn werk de gevestigde orde in de kunstwereld uit: waar individuen als Jeff Koons en Damien Hirst in de art scene worden vergoddelijkt, levert Konstantin verzet; waar deze kunstenaars − werkend met briljante productieteams, innovatieve technieken, dure materialen en grote investeringen − wereldwijd en op museaal niveau worden gelauwerd, excelleert Benkovich door op een conceptueel niveau en met eenvoudige materialen te werken. Resultaten worden behaald door andere kunstenaars op het gebied van design eenvoudigweg te overtreffen.

Van COVA Art Gallery naar Saatchi Art Gallery in Londen

Het werk van de kunstenaar heeft de laatste jaren met name in het teken gestaan van grote projecten en museale exposities. Benkovich heeft in 2017 hoge ogen gegooid met een groot project, genaamd Dog Koons, recht voor het Russisch Museum in Sint-Petersburg. De sculptuur was gemaakt van staaldraad, en vormde een tegenhanger van de welbekende Balloon Dog-kunstwerken van Jeff Koons.

Naast dit succes is de kunstenaar op verschillende plekken in Europa actief, zoals bijvoorbeeld in Montenegro voor projecten in de steden Kotor en Budva. Konstantin Benkovich heeft in samenwerking met Pussy Riot en een aantal andere bekende Russische artiesten en kunstenaars eind 2017 deelgenomen aan de groepsexpositie Russian Post-Soviet Actionism in Saatchi Art Gallery te Londen. Gezien de gerenommeerde status van deze galerie in de wereld van de moderne en contemporaine kunst zijn de toekomstverwachtingen van deze jonge kunstenaar hooggespannen.

Hoe zullen deze kunstenaar en zijn conceptuele werk zich ontwikkelen? In hoeverre is het mogelijk om uitgedaagd te worden in het materiaal waarmee Benkovich werkt? Antwoorden op deze en andere vragen zullen zich in de komende jaren ontvouwen, en COVA Art Gallery houdt zich graag aanbevolen om u van deze ontwikkelingen op de hoogte te houden!

Werk van Konstantin Benkovich