Mikhail Gulin

100% Masculine – Mikhail Gulin

Mikhail Gulin is geboren te Gomel in Wit Rusland (1977) en werkt in Minsk. Mikhail staat bekend om het spelen en het ironisch weergeven van onderwerpen gerelateerd aan mannen, mannelijkheid en straat-mentaliteit. De clichés omtrent deze onderwerpen weet hij te combineren met de verschillende percepties van de werkelijkheid. Het werk daagt uit om vrij te komen van het vaste standpunt door naar je eigen angsten en complexen te kijken. Tijdens het analyseren van de werkelijkheid probeert de artiest de focus te leggen op stereotypen en fobieën van moderne mensen. Qua kleurstelling is het werk vaak monochroom met gebruik van een paar kleuren, ietwat somber. Het gevoel wat hiermee wordt gecreëerd is van een doodlopende weg, wat de wilskracht van mensen bedrukt en inactiviteit stimuleert. Om de bezoekers niet gefrustreerd achter te laten is vrolijkheid en vrijmoedigheid ook een thema wat steeds terug komt.

De gekheid van onze massacultuur interesseert Mikhail als een fenomeen, een soort van materiaal wat is te gebruiken. Patronen uit tijdschriften, televisie en internet zijn te herkennen en worden opzettelijk gebruikt in een andere context waar de beelden een totaal andere mening krijgen. Elk werk heeft een diepere betekenis.

Onderzoek naar mannelijkheid

De laatste serie – 100% Masculinity, is een kruispunt tussen het conceptualisme en realisme. Geïnspireerd op monumentale kunst uit de sovjet periode, de zogenoemde ‘severe’ stijl, wat een van de trends is uit het sociale realisme. De serie is een uitnodiging om de discussie aan te gaan over de mannelijke identiteit. Wat maakt een man mannelijk? Aan de andere kant is het ironisch hoe een poging gewaagd wordt dit concept vast te leggen het genre van portretten. Veranderd het kunstwerk als we weten wie de persoon is? De vraag blijft wat de kern is van deze serie, de uitstraling, seksualiteit of het talent van de artiest?

Recente exposities

“Field of Flowers” – National Historical Museum of the Republic of Belarus – Minsk, Wit-Rusland – 2017
“Space of Diffusion” – Tbilisi National History Museum – Tbilisi, Georgië – 2017
“Space of Diffusion” – Contemporary Art Space – Batumi, Georgië – 2017
“Field of Flowers” 
– Tbibilisi National History Musem – Tbilisi, Georgië – 2017
“untitled” – Group show COVA Art Gallery – Eindhoven, Nederland – 2017
“White-Red-White Ones” – Contemporary Art Center – Torun, Polen – 2017
“CREATurE Live Art Festival” – Art festival – Kaunas, Litouwen – 2017
“I Could Do That!” – Gallery of Contemporary Art – Minsk, Wit-Rusland – 2017
“International Festival post-sculpture” – Azgur Museum – Minsk, Wit-Rusland – 2017

 

Werk van Mikhail Gulin