Nieuwsbrief ontvangen?

Mikhail Gulin

100% Masculine – Mikhail Gulin

Mikhail Gulin is in 1977 geboren te Gomel in Wit-Rusland en werkt in Minsk, de hoofdstad van het land. Mikhail staat bekend om het spelen met en het ironisch weergeven van onderwerpen gerelateerd aan mannen, mannelijkheid en straatmentaliteit. De clichés omtrent deze onderwerpen weet hij te combineren met verschillende percepties van de werkelijkheid. Het werk daagt de toeschouwer uit om vrij te komen van diens vaste standpunt door te kijken naar de eigen angsten en complexen. Tijdens zijn analyse van de werkelijkheid probeert Gulin de focus te leggen op stereotypen en fobieën van moderne mensen.

De kleurstelling van Mikhails werk is vaak bijna monochroom, gebruikmakend van enkele, ietwat sombere kleuren. Het gevoel dat hij hiermee creëert is dat van een doodlopende weg, hetgeen de wilskracht van mensen benadrukt en inactiviteit stimuleert. Om de toeschouwer niet gefrustreerd achter te laten, wendt Mikhail de thema’s van vrolijkheid en vrijmoedigheid eveneens herhaaldelijk aan.

De gekte van onze massacultuur interesseert Mikhail als fenomeen, als een materiaal dat hij in zijn kunst kan gebruiken. Patronen uit tijdschriften, televisie en internet zijn te herkennen en worden opzettelijk gebruikt in een andere context. Hier krijgen de beelden een totaal andere betekenis in kunstwerken met elk een diepere boodschap.

Onderzoek naar mannelijkheid

Mikhails laatste serie − 100% Masculinity − is een kruispunt tussen conceptualisme en realisme. De kunstwerken zijn geïnspireerd op monumentale kunst uit de Sovjetperiode, vervaardigd in de zogenaamde ‘severe-stijl’ − één van de stijlen voortkomend uit het socialistisch realisme. De serie is een uitnodiging om de discussie aan te gaan over de mannelijke identiteit: wat maakt een man mannelijk? Aan de andere kant is het intrigerend hoe Gulin een poging waagt om dit concept vast te leggen in het genre van de portretschilderkunst. Verandert het kunstwerk als we weten wie de afgebeelde persoon is? De vraag resteert wat de kern van deze serie is: uitstraling, seksualiteit of het talent van de kunstenaar?

 

CV

Recente exposities

“Field of Flowers” – National Historical Museum of the Republic of Belarus – Minsk, Wit-Rusland – 2017
“Space of Diffusion” – Tbilisi National History Museum – Tbilisi, Georgië – 2017
“Space of Diffusion” – Contemporary Art Space – Batumi, Georgië – 2017
“Field of Flowers” 
– Tbibilisi National History Musem – Tbilisi, Georgië – 2017
“untitled” – Group show COVA Art Gallery – Eindhoven, Nederland – 2017
“White-Red-White Ones” – Contemporary Art Center – Torun, Polen – 2017
“CREATurE Live Art Festival” – Art festival – Kaunas, Litouwen – 2017
“I Could Do That!” – Gallery of Contemporary Art – Minsk, Wit-Rusland – 2017
“International Festival post-sculpture” – Azgur Museum – Minsk, Wit-Rusland – 2017

Andere artiesten

Vragen?

Neem contact op