Natalya Zaloznaya

Het bestaan in het oneindige heden – Natalya Zaloznaya

Natalya Zaloznaya combineert een conceptuele werkwijze met de verbeelding van romantische dromen: het verlangen te kunnen vliegen, de wereld te omvatten, op te gaan in de magie van het moment. Ook getuigen haar werken van een sterke verbinding tussen heden en verleden, ruimte en tijd. Doordat Zaloznaya vooral werkt met acryl wordt de verfhuid van het schilderij tastbaar door meerdere lagen op het doek aan te brengen. Ze overschilderd eerdere voorstellingen. Hierbij is het voor haar van belang is dat het eerdere beeld aan de oppervlakte blijft doorschemeren, als getuigenis van wat er eerst was.

Soms is het weglaten van een voorwerp of een wandelaar in de verte voldoende om een schilderij over te houden dat niet of nauwelijks figuratief is. Op deze scheidslijn tussen abstract en figuratief balanceert de Wit-Russische kunstenares Natalya Zaloznaya (1960). Slechts door kleine accenten in het schilderij, in combinatie met de gegeven titel, wordt de voorstelling herkenbaar. In die doorgewerkte verfstructuren komen kleurnuances naar boven die een waaier van innerlijke emotie ontvouwen. Is het heimwee naar het Wit-Russische buitenleven? Een geschilderd lied over de grafische schoonheid van een geploegde akker? De gevoelsuitdrukking van een vluchtdroom? Natalya Zaloznaya zelf doet er het zwijgen toe, zodat we onze eigen visioenen kunnen projecteren op de werelden van verfijnde schoonheid die zij voor ons ontsluit.

Vlucht in het dromen

Het recente werk van Natalya is zowel op het gebied van thematiek en esthetiek erg interessant. Ze vangt het moment, gaat diep in op diverse onderwerpen. Bijvoorbeeld de vlucht van het dromen, het slapen uit de context gehaald en weergegeven op een fenomenale manier. Slapende mensen worden stille naamloze figuren in de afbeelding waar ze het hoofdonderwerp van zijn.

Natalya Zaloznaya exposeert in meerdere Europese landen. Haar werk is o.a. opgenomen in de collectie van het Wit-Russische Staatsmuseum te Minsk en in de Tretyakov Galerie te Moskou. Hiernaast is ze goed vertegenwoordigd op grote internationale kunstbeurzen en heeft zelfs deelgenomen aan de 51e Biënnale van Venetië.

Recente exposities

“Time” – Lilja Zakirova Gallery – Heusden, Nederland – 2018
“Freeze Frame” – Zedes Art Gallery – Brussel, België – 2018
“Escape” – A&V Art Gallery – Minsk, Wit Rusland – 2018
“Borderless Kingdom” 
– Lilja Zakirova Gallery – Heusden, Nederland – 2017
“untitled” – 11.12 Gallery – Moskou, Rusland – 2017
“You can be free” – Museum of Modern Art – St. Petersburg, Rusland – 2016
“Everything was different” – National center of Modern Art – Minst, Wit Rusland – 2016
“untitled” – Duckley Art Center – Kotor, Montenegro 2016
“51e Biennale Venetië” – Venetië Italië – 2004

Recente beursdeelname

Art the Hague – 2017
Rotterdam Contemporary – 2017
Forreal Amsterdam – 2017
Rotterdam Contemporary – 2016
Art Miami – 2015
Scope Basel – 2014

Werk van Natalya Zaloznaya