De schoonheid van vergankelijkheid
Het werk van Zhuang Hong Yi (Si Chuan, 1962) is een weerspiegeling van de geest van de maker en zijn levensloop. Het geeft derhalve ook een beeld van een veelbewogen wereld, waarin ieder op zijn eigen wijze een weg probeert te vinden, in een tijd waarin menselijke emoties, politieke ontwikkelingen en de problemen in de ons omringende natuur strijden om de voorrang van onze aandacht.
Zhuang Hong Yi is iemand van deze tijd, afkomstig uit een cultuur die pas de laatste decennia op grote schaal in onze belangstelling staat. In een razend tempo hebben veranderingen plaatsgevonden in Azië. Door zijn emotionele betrokkenheid wordt hij gedreven om in zijn werk traditionele beelden en begrippen uit zijn eigen culturele achtergrond te versmelten met iconen uit de westerse samenleving. Hoewel dit in de Aziatische kunst van oudsher al bepalend was, geeft Zhuang in zijn werk nadrukkelijk uiting aan zijn sterke persoonlijke band met de natuur.
Absolute wereldtop
In het werk van Zhuang vinden we het heden en verleden, Oost en West, chaos en harmonie. De werkwijzen en materialen blijven lange tijd voornamelijk traditioneel; met brede Chinese kwast, in inkt of acryl, op rijstpapier. In de loop der jaren heeft Zhuang echter nieuwe toepassingen voor deze materialen bedacht. De kunstenaar heeft een punt bereikt in zijn carrière waarin hij zowel monumentaal als museaal werk maakt, naast werken voor de particuliere markt. Met zijn collage-achtige techniek transformeert hij menselijke elementen zoals hoofden, maar ook de natuur. Deze gaan in zijn composities een eigen leven leiden en vormen zo zelfs een zelfstandig motief. Organische patronen, het landschap, bloemen en planten: ze zijn vanaf het begin veelal aanwezig in het werk van Zhuang Hong Yi. In de composities herkennen we in de geabstraheerde vormen nog vaak de structuur van oorspronkelijke figuratieve elementen; realiteit en abstractie gaan hier vloeiend in elkaar over.
