Nieuwsbrief ontvangen?

Roy Covalenco: ‘Tishin’s show is een terugblik op mijn reis van de afgelopen zes jaar’

De kunst van Igor Tishin markeerde het begin van een opmerkelijke reis voor COVA Art galerie. Nu, zes jaar later, keert Igor terug met een solo-show. In dit interview spreken we met galerie-eigenaar Roy Covalenco, en ontrafelen we de aantrekkingskracht van Tishin’s werk op Roy en zijn galerie: “Tishin is onlosmakelijk verbonden met mijn passie voor kunst.”

“Ik herinner me zo veel prachtige werken die ik destijds in mijn vaders galerie zag”, vertelt Roy. “Op een gegeven moment vroeg ik me af: waarom blijf je sommige kunstwerken na zoveel tijd nog steeds mooi vinden? Wat maakt kunst kwalitatief goed? Ik denk dat als je na twintig jaar nog steeds geboeid wordt door een schilderij, het kwaliteit bezit.” Wat Roy zo aantrekt aan Tishin’s werk? “Het is de expressie en de vraag die de kunstenaar stelt. De schilderstijl biedt ruimte om emotie in het doek te gieten, met levendige kleuren en een krachtige visuele taal. Het schilderij vertelt een verhaal, maar wat dat verhaal precies is, is niet altijd meteen duidelijk. Is het een verhaal dat Tishin wil vertellen, of is het een mysterie voor ons allen?”

Terugblik op persoonlijke reis

Nu, zes jaar later, voelde Roy dat het tijd was voor een nieuwe solo-show van Igor Tishin. “Deze tentoonstelling is een terugblik op de reis die ik de afgelopen zes jaar heb afgelegd”, legt hij uit. “Het leek me prachtig om weer te laten zien waar het allemaal begon. Tishin was de eerste kunstenaar waarmee ik samenwerkte toen ik deze galerie begon, en hij was tevens de eerste met een solotentoonstelling hier.”

“Het verlangen om het te begrijpen is prachtig”

De nieuwe expositie omvat vijftien werken van de Belarussische kunstenaar die Roy in de loop der jaren heeft verzameld. “De twee grote doeken naast elkaar heb ik pas sinds kort en springen er echt uit voor mij. Voor beide geldt: ik ben ontzettend nieuwsgierig naar de symboliek en het verhaal in de schilderijen. Maar tegelijkertijd heb ik geen idee waar het over gaat. Het verlangen om het te begrijpen is prachtig. Ze zijn mooi geschilderd, met expressieve, diepe kleuren. Vluchtig en krachtig. Een fijne afwisseling na exposities met wat ‘braver’ werk.”

igor tishin

Deze twee grote doeken van Tishin springen er voor Roy uit

Authentiek en origineel

Op de vraag of de samenwerking met Tishin de identiteit van de galerie heeft beïnvloed, aarzelt Roy niet lang. “Nee, ik werk heel intuïtief. Ik hoop dat wat ik met COVA heb gedaan nooit echt de keuzes heeft beïnvloed die ik maak bij de selectie van kunstenaars. Ik kies altijd wat me enthousiast maakt, wat ik als bijzonder en origineel beschouw. Het is niet zozeer een proces van bewuste keuzes, hoewel de keuzes zelf natuurlijk wel van belang zijn. Ik streef altijd naar authenticiteit en originaliteit, dat is de rode draad voor mij.”

Als we Roy vragen wat het geheim is hoe je als kunstenaar de weg naar succes kunt vinden, zegt hij: “Werk hard en zorg dat je werk gezien wordt, zowel online als offline. Het maakt niet veel uit hoe je het doet, zolang je maar doorzet en streeft naar originaliteit en kwaliteit. Het kan even duren, maar als het goed is, word je vanzelf opgemerkt. Het is van cruciaal belang om jezelf uit te blijven dagen. Het moet geen kunstje worden, figuurlijk gesproken.”

Een mur vol met Tishin’s werk die Roy door de jaren heen verzameld heeft

Culturele hart van Eindhoven

De show van Igor Tishin symboliseert nog een mijlpaal voor Roy: namelijk het 1-jarig bestaan van COVA op Strijp-S. De opening van de galerie op deze locatie, het culturele hart van Eindhoven, was één van Roy’s hoogtepunten afgelopen jaar. “Ik had een solo-show van Mongoolse kunstenaar OTGO voor deze speciale gelegenheid. Een hele delegatie vanuit de Mongoolse ambassade kwam naar de opening, inclusief de nationale staatstelevisie. Als dank werd spontaan een Mongools nummer gezongen door een van de gasten. Dat was erg bijzonder.”

“Voor het eerst denk ik: wow, dit kan bijna niet beter”

Wat Strijp-S zo’n fijne locatie maakt? “Ik heb nu eindelijk mijn plek gevonden voor de toekomst. Voor het eerst denk ik: wow, dit kan bijna niet beter. Van alle plekken in Eindhoven is dit de plek waar een goede galerie hoort te zijn. Ik hoop dat ik die rol mag en kan blijven vervullen.” 

Nieuwsgierig? Bekijk Tishin’s solo-show nog tot en met 30 september bij COVA Art Gallery op Strijp-S

Toekomstplannen

Aan ideeën voor de toekomst geen gebrek. Terwijl COVA op Strijp-S haar eerste jaar viert, geeft Roy alvast een tipje van de sluier. “Ik kijk alweer uit naar de eerstvolgende expositie, een show van Bas van Raay, die ook tijdens Dutch Design Week te zien zal zijn. ‘At Spirit Level’ vertelt een prachtig verhaal over balans en connectiviteit, gemaakt van alledaagse voorwerpen, namelijk waterpassen. Ik ben ervan overtuigd dat we het publiek hiermee op een verrassende manier zullen inspireren. Wat ik ook kan verklappen over de komende tijd, is dat we opnieuw boeiende kunstenaars hebben ontdekt uit diverse delen van de wereld, van de Verenigde Staten tot Italië, Finland, en… ook een Eindhovense kunstenaar!”

Vragen?

Neem contact op