Nieuwsbrief ontvangen?

Forever

22 oktober 2022 - 12 november 2022

Van 22 tot en met 30 oktober 2022 zal Eindhoven in het teken staan van de Dutch Design Week, een bijzonder evenement waaraan ook COVA Art Gallery zal deelnemen! Met trots kunnen wij mededelen dat wij voor onze deelname de uit Amsterdam afkomstige kunstenaar Casper Braat bereid hebben gevonden om zijn sculpturen bij ons te tonen. In de expositie ‘Forever’, die vanaf 22 oktober tot en met 12 november 2022 bij ons te zien zal zijn, wordt beeldhouwkunst gepresenteerd die de verbinding zoekt tussen de werelden van traditie en vernieuwing. Thema’s als ambachtelijke vervaardiging en seriële productie worden met elkaar gecombineerd en gecontrasteerd, met verrassende uitkomsten als resultaat.

Kostbare vergankelijkheid

De sculpturen van Casper Braat herbergen een verhaal. Aan het oppervlak lijken zij wellicht vooral ludieke marmeren reproducties van alledaagse objecten, maar het is juist hun materialiteit die een fundamentelere exercitie verbergt. Marmer – vooral de witte variant uit het Italiaanse Carrara – werd van oudsher gebruikt voor het uitbeelden van gewichtige onderwerpen, zoals goden, mythologische figuren en invloedrijke personen.

De gebruiksvoorwerpen die Casper ter inspiratie hebben gediend, staan hier ver vanaf: er wordt een materiaal gebruikt voor reproducties van objecten die dit eigenlijk niet verdienen. Of ligt dit toch anders? Rechtvaardigt het belang dat wij aan deze voorwerpen hechten niet juist hun vastlegging in dit kostbare materiaal, net zoals men in het oude Griekenland en Rome trachtte te vereeuwigen wat voor hen belangrijk was? Maar wat zegt het over ons als wij ons in deze redenering kunnen vinden?

Caspers sculpturen representeren zijn conceptuele onderzoek naar deze vragen, en plaatsen de hedendaagse productie- en consumptiecultuur op een voetstuk zonder definitieve antwoorden te willen geven. Eén ding is zeker: als teken van de tijd zullen zijn marmeren kunstwerken ons allen overleven.

Lees hier het interview
met Casper
.
Werk

Andere tentoonstellingen

Vragen?

Neem contact op