Nieuwsbrief ontvangen?

Hunnen

2 september 2022 - 10 oktober 2022

Vanaf 2 september tot en met 10 oktober 2022 organiseert COVA Art Gallery de expositie ‘Hunnen’, een bijzondere gelegenheid waarin wordt teruggeblikt op het leven en werk van Otgonbayar Ershuu, ook wel bekend als OTGO. Vanuit de diepgevoelde overtuiging dat iedereen die nog niet bekend is met het unieke werk van deze kunstenaar dit zo snel mogelijk zou moeten doen, presenteren wij hier met genoegen een terugblik op OTGO’s leven en artistieke reis van de afgelopen tien jaar.

Het werk van OTGO kenmerkt zich door de sterke weergave van individuele elementen. Mens, dier en natuur gaan op in één groot verhaal. Deze elementen bereiken door hun samenspel een synergetisch effect dat hun individuele karakter overstijgt, met een uitkomst die groter is dan de som der delen. Het resultaat is een harmonieuze en evenwichtige compositie die – gelijk een bijna ondoordringbaar web of struikgewas bestaande uit figuratieve en picturale segmenten – de beschouwer uitnodigt om het schilderij tot in detail te bestuderen. Het oog is nauwelijks in staat alles vast te leggen dat ontdekt kan worden, en wordt door nog ongeziene scènes telkens opnieuw over het doek geleid. De levendige kleuren maken OTGO’s kunstwerken bij enige afstand juist in één oogopslag abstract. Als beschouwer word je in het eindeloze geheel van felgekleurde mensen en dieren gezogen, gezamenlijk golvend als het deinende gras van de uitgestrekte Mongoolse vlakte. Het werk van OTGO vertelt het verhaal van de mens en natuur in eenheid, iets wat de Mongoolse cultuur als geen ander in zich heeft.

OTGONBAYAR ERSHUU
Otgonbayar Ershuu werd op 18 januari 1981 geboren in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. De weg die hij heeft afgelegd – zowel als mens en als kunstenaar – is ronduit bijzonder te noemen. Na zijn opleiding in traditionele Mongoolse schilderkunst te hebben afgerond, reisde hij geruime tijd van plaats naar plaats in het bijzonder uitgestrekte land van Mongolië. In de plaatsen die hij in deze periode heeft aangedaan werkte hij als schilder en restaurator van historische kunstwerken, waarvan de resultaten hem binnen korte tijd bekend maakten in zijn geboorteland. Onder de locaties die Otgonbayar bezocht bevonden zich ook boeddhistisch-lamaïstische kloosters. Hier begon zijn onderzoek naar de iconografie en historische technieken van de miniatuurschilderkunst, alsook naar de spirituele achtergrond die hiermee sterk verbonden is. OTGO is een culturele ambassadeur van zijn volk in de wereld geworden. Hij belichaamt een jonge, wereldwijde generatie die de regionale tradities respecteert, maar internationaal opereert. Oosterse en westerse tradities worden door hem op een zorgvuldige manier samengevoegd.

Voor zijn werk ontving OTGO verschillende prijzen en onderscheidingen. Zijn kunstwerken bevinden zich in verschillende musea, instellingen en privécollecties.Andere tentoonstellingen

Vragen?

Neem contact op