Nieuwsbrief ontvangen?

21st Century Realism

22 mei - 27 juni 2021

In vroeger tijden werd – meer dan nu – veel gekeken naar oude kunst en literatuur om inspiratie op te doen als kunstenaar. Maar wat inspireert mensen die zijn opgegroeid als bijvoorbeeld Zoomer, of Generatie X/Y, om zich te uiten? Kan ook deze tijd, met zijn eigentijdse elementen, een rijke inspiratiebron zijn die je kunt gebruiken om je te uiten? Waar de literatuur de fantasie prikkelt, is de jonge generatie veel meer gevormd door film en het veelvuldige gamen. Iedereen kent bijvoorbeeld The Sims, maar welke inspiratie kun je halen uit deze hedendaagse iconen?

Gao Hang onderscheidt zich door op geheel eigen wijze een interpretatie te geven van de eigentijdse populaire cultuur middels humoristische, soms naar het ironisch neigende composities. Deze appelleren direct aan een jong publiek als een drang naar herkenning, ook al is het kunstwerk nog niet eerder bekeken. De opmerkzame bewonderaar zal echter ook een maatschappijkritische doortastendheid herkennen in de thematiek van Gao’s werk. Hoe immers is de herkenbaarheid van zijn beeldmotieven te verklaren, en wat vertelt ons dit over de rol die de digitale (internet)cultuur de voorbije decennia heeft gespeeld in de vorming van een collectief referentiekader?

Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat de onwerkelijk ogende anatomie en compositie van Hangs werk een subtiele knik is naar de absurde realiteit van de moderne samenleving. Is dit wellicht de reden voor de titel van zijn recente serie, 21st Century Realism, of moeten we de titel juist duiden als loftuiting aan deze eeuw als mogelijke inspiratiebron?

COVA Art Gallery nodigt u van harte uit om persoonlijk kennis te maken met het bijzondere werk van Gao Hang, en een poging te wagen om deze vragen te beantwoorden! Eén ding is zeker: de schilderijen van deze kunstenaar zullen onderwerp van gesprek blijven.

Andere tentoonstellingen

Vragen?

Neem contact op