Nieuwsbrief ontvangen?

Tycho van Zomeren

14 augustus 2021 - 25 september 2021

De menselijke drang tot een terugkeer naar zijn natuur lijkt de afgelopen jaren steeds groter geworden. Digitale en technologische ontwikkelingen worden vereenzelvigd met een vooruitgangsideaal en opvattingen over de maakbaarheid van mens en omgeving, terwijl ons niet zelden een gevoel van ontaardheid bekruipt. Het credo van rust, reinheid en regelmaat is vervangen door een adagium waarin rusteloosheid, excessen en grilligheid prevaleren, en wij moeten steeds meer moeite doen om hieraan te ontsnappen. Het is deze achtergrond van natuur als escapisme waartegen Tycho van Zomeren in zijn meest recente serie zijn evenwichtige composities met een serene uitstraling vervaardigt. Organische vormen worden gecombineerd met een zachte, kleurrijke glans, waarmee een beeldvlak met een haast meditatieve functie ontstaat. Licht en ruimte dringen door tot het doek van de kunstenaar, die middels abstractie, observatie en reductie een gelijktijdig contrasterende en rustgevende wereld weet te creëren die uitstraalt naar de fysieke omgeving van de beschouwer.

Tycho’s kunst toont donkere, op het eerste gezicht vlakke vormen die scherp afsteken tegen kleurrijke, ogenschijnlijk grenzeloze ruimten. Inspectie van de duistere silhouetten onthult een reliëf dat de zichtbare werkelijkheid benadert, en dat in combinatie met de bijna bovennatuurlijke omgeving waarin zij zich bevinden een intrigerende en perspectivische dynamiek teweegbrengen.

COVA Art Gallery nodigt u van harte uit om kennis te maken met de in vervoering brengende wereld die besloten ligt in de kunstwerken van Tycho van Zomeren, en zelf een gevoel van rust te ervaren in een wereld die hiertoe niet altijd de gelegenheid biedt.

Andere tentoonstellingen

Vragen?

Neem contact op